Zemřel Josef Doleček

František Martínek

Oznamujeme všem příznivcům astronomie, přátelům a známým, že v pondělí 5. května 2003 zemřel ve věku 91 let po dlouhé těžké nemoci pan Josef Doleček, zakladatel a první ředitel Hvězdárny Valašské Meziříčí.
Josef Doleček se narodil 16. února 1912 v Mistrovicích, okres Ústí nad Labem. V roce 1926 byl přijat do Baťovy školy "mladých mužů", kde vedle všeobecných předmětů studoval i angličtinu a němčinu. Později vystudoval gymnázium. V roce 1932 přesídlil do Valašského Meziříčí. Byl činným v Sokole, na divadelní scéně a hrál i v divadelním orchestru. Byl zakládajícím členem Valašského aeroklubu a předsedou Jawa klubu.
Zájem o astronomii ho přivedl k jejímu soustavnému studiu, stal se jednatelem astronomické sekce Muzejní společnosti a členem České astronomické společnosti v Praze. Přednesl celou řadu přednášek z astronomie a kosmonautiky, a také cestopisných přednášek (byl zahraničním průvodcem Čedoku). Za obtížných podmínek dokázal realizovat velký sen valašskomeziříčských astronomů - postavit novou hvězdárnu, která byla otevřena pro veřejnost v roce 1955 a Josef Doleček se stal jejím prvním ředitelem.
Nová hvězdárna navázala na dřívější aktivity malé dřevěné hvězdárničky s kopulí o průměru 3 m, kterou v roce 1929 vybudoval Antonín Ballner, s nímž Josef Doleček úzce spolupracoval.
V roce 1961 odchází Josef Doleček z hvězdárny a věnuje se jiným aktivitám. Na astronomii však nezanevřel. V roce 1996 se stal členem nově vzniklé Valašské astronomické společnosti (VAS) se sídlem na Hvězdárně Valašské Meziříčí, ve volných chvílích navštěvuje hvězdárnu, zúčastňuje se přednášek a seminářů. Na návrh účastníků ustavujícího sněmu VAS bylo Josefu Dolečkovi uděleno čestné členství za jeho podíl na rozvoji astronomie na Valašsku.
Dne 6. 5. 1997 mu udělila Městská rada Valašského Meziříčí pamětní list a stříbrnou medaili k 700. výročí první zmínky o Valašském Meziříčí. Jméno "Dolecek" nese i jedna z planetek, obíhajících kolem Slunce mezi Marsem a Jupiterem. V seznamu planetek ji najdeme pod pořadovým číslem 11 126.
Úsilí Josefa Dolečka a dalších zakladatelů hvězdárny připomíná všem návštěvníkům pamětní deska, která je od roku 1998 umístěna ve vstupní hale Hvězdárny Valašské Meziříčí (instalovaná při příležitosti 50. výročí zahájení výstavby hvězdárny v roce 1948).
Odešel člověk, který část svého života zasvětil astronomii. Čest jeho památce.

Za kolektiv pracovníků Hvězdárny Valašské Meziříčí - František Martinek.

červenec 2003
zveřejněno v Kosmických rozhledech 4/2003
ZPĚT