Plave nám historie
Petr Bartoš
Když jsem přišel v pondělí 12. srpna do práce, byl to téměř normální den. Minulý týden byly lokální povodně na jihu Čech a tak jsem zavolal do Českých Budějovic, jak dopadlo planetárium. Prý to byl zázrak, ale voda se ho ani nedotkla. Večer jsem očekával, že bude Vltava v Praze o trochu výš, a tak jsem si zajel domů pro foťák a pár drobností, že možná přespím v práci. To "možná" se více než splnilo. Večerní procházka Prahou po jejích nábřežích byla docela příjemná, voda malinko stoupala, ale jinak byl klid. Za pár hodin měla být kulminace, a tak jsem v klidu odjel přespat do práce. No a z práce jsem odešel až ve čtvrtek večer, kdy jsem napsal poslední zprávu do on-line zpravodajství na Zaplavy.seznam.cz.
Dalo by se říct, že jsem vlastně celou velkou vodu proseděl u počítače a stále psal zprávy. Bylo to úmorné, ale bylo mi také jasné, že brzy půjdu, stejně jako před pěti lety, někam pomáhat. První neděli po povodních jsem tedy odjel do Holešovic, kde měla svoji pobočku Městská knihovna a kde byl také archiv starých tisků. Byl to víc než jen šok. Marně jsem přemýšlel, koho vůbec napadlo dát archiv starých tisků do záplavové oblasti a ještě k tomu do suterénu. K mému překvapení takových archívů bylo neskutečně více. Obrovské štěstí měla Národní knihovna ČR, která před několika lety přestěhovala své depozitáře a většinu knihovního fondu do zcela nových prostor, které jsou velice dobře chráněny.
Bylo velice smutné vidět staré tisky nasáklé vodou, pokryté vrstvou bahna, s rozpadlou vazbou a vrstvou plísně. Vynést tisky ze sklepa, roztřídit, omýt vodou, zabalit do dvou vrstev igelitu, dát do přepravek a pak se odvezou do mrazíren. Tak to byl postup, kterým musela projít každá kniha. Obdivuji všechny lidi, kteří tuto práci vydrželi dělat více jak dva dny. Nejen, že byla náročná fyzicky, ale především psychicky a velice nepříjemná.
Doufám, že snad již nikdy nebudu muset při pohledu na zaplavené archivy a knihovny konstatovat: plave nám historie.
Foto: Petr Bartoš (19.8.2002) - Městská knihovna Praha - Ortenovo nám.

     

     

září 2002
Zveřejněno v Kosmických rozhledech 5/2002
ZPĚT